Keropok Leko Segera Hamilton

Keropok segera memang makanan popular belah pantai timur, lagi pulak belah terengganu pahang. Korang penah dengar keropok Losong? Losong, salah satu tempat di terengganu sememangnya tak dapat dipisahkan lagi dengan nama keropok. Tapi ana x berasal dari Losong..Kuantan pun banyak keropok ape. Tepi2 jalan penuh gerai2 jual kopok gerenti sedap.

Sepanjang ana membesar di Pahang, ana sempat mengenali beberapa jenis keropok:

Keropok lekor: Keropok yang dibentuk panjang2, then direbus
Keropok goreng: Kerpok yang direbus, kemudian dipotong pendek2, then digoreng
Keropok segera: Keropok yang dibentuk pendek2, then terus saje digoreng
Keropok keping: Keropok yang direbus, then slice nipis2, kemudian dijemur hingga kering. Bila nak makan kene goreng- nanti akan jadi kembang & rangup.
Keropok sira: Ni tak boleh tahan..addicted! Keropok mentah, di potong nipis2, digoreng, kemudian disira dengan sambal cili manis. whooaaa...terbayang2~~

Hidup di New Zealand ni, macam2 idea kuar untuk bwt keropok. Ikan segar mahal..pulak tu jenis ikan x seswaiii. Dekat msia bwt kopok guna ikan tamban..(penah ke korang dengar??). Ikan tamban sejenis ikan yang byk tulang, size nye kecik aje. kadang2 ikan tamban ni orang guna buat ikan sardin. Tak pun kalau tak guna ikan tamban, guna ikan parang pn ada je..ikan lain2 pun sesuai jgk.

Dekat sini, rupenya boleh jugak bwt keropok x guna ikan mentah, guna ikan dah masak dalam tin pun, jadi jgk kopok. Bagus2!.. Sape2 nk try, nk amik resepi ni. Oh ye, kalau keropok dekat kuantan tu, dalam keropok segera mereka ada letak bwg putih sket. Bau mmg semerbak, dari jauh dah dpt bau kopok sedap..lalu tepi jalan sure kene singgah. huhu. mesti beli. tak pasti pulak kopok jual dekat tempat lain. Ha..silalah cuba!

Bahan2

1 tin mackerel in oil
2 sudu besar potato starch
1 3/4 cawan tapioca starch
1/2 sudu kecil ground black pepper
2 sudu kecil garlic paste
1/2 sudu kecil garam



Tepung2 di New Zealand. boleh beli dekat new save..mana2 asian shops
Kiri: Potato starch
Kanan: Tapioca starch
Kalau guna tepung brand lain, xtau la sama ke x jadi..hehe

Cara2

1. Hancurkan ikan mackerel (ambil sekali airnya)
2. campurkan garlic, black pepper, garam & gaul
3. masukkan kedua2 jenis tepung, gaul sampai sebati
4. Bentukkan bulat2 then panjang2
5. goreng terus dengan minyak panas..wangi bau garlic..hehe


Bahagikan lebih kurang sama besar


Bentukkan panjang2.. dari setin mackerel blh dapat dlm 20 batang 10-12 cm


Ini rupa yang udah siap digoreng

Selamat mencuba!
Boleh dijadikan menu sampingan berbuka di Bulan Ramadhan yang bakal kunjung tiba

Comments

~ f i d ~ said…
ehh 2 sudu potato starch ke tapioca starch ni? org kedai tu kata tapioca starch n tapioca flour benda yg sama, so nana pakai potato starch? bukannya tapioca starch (yg 2 sudu besar tu)
Nana Mustafa said…
owh k.fid, yg plastic kuning tu, starch from potato (potato starch)
yang plastic satu lagi tu, tapioca starch. tapioca starch tu yg byk guna

2 sudu besar je potato starch,
1 3/4 cawan tapioca starch

pada packet dia, hanya tulis starch flour je, tapi sbnrnya extract dari potato.
~*as*~ said…
Alhamdulillah.. dapat gak rcp yg sebenar2nya.. aritu guna rcp yg nana agak2 je..thank 4 sharing!

Popular posts from this blog

Pengalaman di New Zealand part 1- Makanan

Kisah King Midas

Empat musim di bumi New Zealand